Breda – Harde cijfers bestaan er in het West-Brabantse niet, maar politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk heeft niet de indruk dat het in de regio wemelt van stelende werksters.
En zeker van vermeende zilververzamelaarsters zoals er deze week eentje in Breda werd aangehouden. “Ik moet er wel bij zeggen dat mensen vaak geen aangifte doen omdat zo'n diefstal vaak moeilijk bewijsbaar is. Een een-tegen-eenverklaring leidt meestal tot niets. Soms weten mensen bijvoorbeeld ook niet meer hoeveel geld er precies in de portemonnee of spaarpot zat. Met name in verzorgings- en verpleeghuizen waar veel vergeetachtigen wonen, speelt dat”.
De politie raadt aan bij het aannemen van een huishoudelijke hulp in ieder geval naar recente referenties van vorige werkplekken te vragen en die ook na te trekken. “Maar uiteindelijk blijft het altijd een kwestie van vertrouwen.”
Bas Tolenaar is niet bang dat de huishoudelijke hulpen die hij als bemiddelaar in contact brengt met Bredase klanten, te lange vingers hebben. “Ik neem vrijwel alleen hbo-studenten aan; mensen die dus niet helemaal onder aan de laagste tree van de sociale ladder bungelen.” Nog nooit heeft de eigenaar van homecleaning.nl in Prinsenbeek iets onrustbarends van zijn klanten gehoord. “De enkele klacht die ik krijg, heeft te maken met het werkschema of zo.”
Hij neemt ook niet zomaar iedereen aan. “Ik kijk naar de uitstraling, of ze netjes geleed zijn. En ik check hun gegevens: of het adres en het telefoonnummer dat ze opgegeven hebben, klopt.
Een andere tip komt van bemiddelingsbedrijf www.ikzoekhuishoudelijkehulp.nl dat werksters en werkster-behoeftigen bij elkaar brengt. Directeur Korné Pot: “Wij adviseren mensen die een werkster zoeken, bij het kennismakingsgesprek te vragen een kopie van het paspoort mee te nemen. Daarmee hou je in ieder geval de mensen buiten de deur die met voorbedachten rade ergens aankloppen. En als ik spreek met sollicitanten, mer ik snel of ik goed zit. Dat is een soort onderbuikgevoel.