De boel begint te plakken: wéér geen zin of tijd gehad om het huis schoon te maken. Een hulp in het huishouden is de oplossing, maar hoe vind je een goede en wat zijn de spelregels?
Waar moet je zoeken?
Een goede hulp in het huishouden vinden is niet eenvoudig, vooral als het de eerste keer is. Bovendien kan het vreemd aanvoelen een onbekende toegang tot je huis te geven. “Het is verstandig een intakegesprek te houden waarbij je afspraken op papier zet,” zegt huishouddeskundige Zamarra Kok, die op haar site zamarra.nl tips geeft voor alledaagse problemen. “Je weet dan met wie je te maken hebt en wat je van elkaar kunt verwachten.”
De tijd waarin je een schoonmaakhulp vond via het prikbord in de supermarkt is voorbij. Tegenwoordig doe je dat online, via digitale prikborden zoals hulp.nl en werksters.nl. Ook in opkomst zijn bemiddelingsbureaus als Helpling, Homeworks en ikzoekeenwittewerkster. Bij deze diensten heeft de hulp meestal al een intakegesprek gehad en is over het algemeen getest op zijn of haar schoonmaakvaardigheden.
Wat kost een hulp in het huishouden?
Een goede schoonmaakhulp is goud waard. Maar wat is een redelijk bedrag om hem of haar te betalen? “De gemiddelde schoonmaakhulp in Nederland verdient tussen de 12,50 en 15 euro per uur,” zegt Kok. “Zelf raad ik aan: geef waar mensen recht op hebben en wat je zelf betaald zou willen krijgen.”
Dankzij de Regeling dienstverlening aan huis kun je als particulier eenvoudig een schoonmaakhulp inhuren, zonder je zorgen te hoeven maken over loonbelasting of premies werknemersverzekeringen. De huishoudelijke hulp moet zelf zijn of haar opbrengsten opgeven in de aangifte. Voorwaarde is wel dat de hulp niet meer dan drie dagen per week werkzaam is in huis. Ook moet je als opdrachtgever zorgen voor een gezonde en veilige werkplek.
Daarnaast ben je verplicht minimaal het minimumloon (9,54 euro voor 21 jaar en ouder) en 8 procent vakantiegeld te betalen. Ook dien je de hulp bij ziekte door te betalen, tot maximaal zes weken. Wie weer van de poetshulp af wil, hoeft geen ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV, maar moet hiervoor wel een geldige reden geven en een maand opzegtermijn in acht nemen. Op de site van de rijksoverheid kun je een voorbeeldcontract downloaden.
Heb je een hulp via een bemiddelingsbureau, dan is dit alles bij de prijs inbegrepen. Bij ikzoekeenwittewerkster bedraagt de standaard uurprijs 13,50 euro. Het bedrijf rekent hiervoor eenmalige bemiddelingskosten van 25,75 euro plus 3,50 euro per uur voor het aantal afgesproken werkuren. Wie bijvoorbeeld een schoonmaker voor 3 uur per week inhuurt, is dan eenmalig 25,75 plus 10,50 = 36,25 euro kwijt.
Ook Homeworks werkt met een standaard uurprijs. Voor een wekelijks terugkerende schoonmaakhulp betaal je 16,50 euro per uur en voor een eenmalig bezoek 20 euro per uur. Homeworks brengt geen bemiddelingskosten in rekening, maar houdt een deel van de verdiensten in. Bij een uurprijs van 16,50 euro, is 11,85 euro voor de huishoudelijke hulp zelf.
Bij Helpling zijn schoonmakers vrij om zelf hun uurprijs te bepalen. Die varieert tussen de 14 en 25 euro, afhankelijk van de ervaring van de hulp. Een schoonmaker inhuren kan vanaf twee uur per dag. Ook is het mogelijk om eenmalig gebruik te maken van iemands schoonmaakdiensten. Handig is dat het profieltje van de hulp niet alleen zijn of haar uurprijs vermeldt, maar ook de ervaring en de beoordeling van andere opdrachtgevers. Ook Helpling houdt een deel van de verdiensten in en rekent daarom geen bemiddelingskosten.
Voor hoeveel uur moet je een hulp inhuren?
Dat hangt af van de gezinssamenstelling en de grootte van het huis, zegt Zamarra Kok. “Ik woon op honderd vierkante meter met twee katten en twee puberzonen. Daarvoor heeft mijn werkster wekelijks drie uur nodig. Woon je alleen en heb je geen huisdieren, dan kun je makkelijk eens in de twee weken je huis laten doen.”
Wat mag je in die uren verwachten?
Daarover moet je afspraken maken, zegt Kok. Zij laat haar hulp alles schoonmaken. De badkamer, het toilet, de keukenkastjes, de vloeren. Af en toe is het tijd voor een speciale klus: “Want er zijn wekelijkse klussen, zoals stofzuigen en dweilen, maar ook incidentele karweitjes, zoals ramen zemen of de koelkast schoonmaken.”
Hoe maak je het bespreekbaar als je niet tevreden bent?
Wat nu als de hulp slecht schoonmaakt? Hoe vertel je dat aan hem of haar? Volgens Kok willen de meeste mensen door de hulp aardig gevonden worden, waardoor ze een confrontatie uit de weg gaan. Ze raadt opdrachtgevers aan zich op te stellen als werkgever. “Dat wil niet zeggen dat je samen geen kopje koffie kunt drinken, maar wel dat je de relatie zakelijk houdt.”
Ook raadt ze aan eens per jaar een functioneringsgesprek te houden, zodat beide partijen van elkaar weten of ze nog tevreden zijn. Wat je als opdrachtgever nooit moet doen: een briefje achterlaten met daarop alles wat je niet bevalt aan het schoonmaakwerk. “Op het moment dat het niet gaat zoals je wilt, vraag je of je even kunt praten,” zegt Kok.
Wie is aansprakelijk als er iets sneuvelt?
Tijdens het schoonmaakrondje kan er zomaar een dure vaas sneuvelen; een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Kun je in dat geval de schade op de hulp verhalen? “Nee,” zegt jurist Anneke van Kesteren van het Juridisch Loket. “Als opdrachtgever kun je niet van de hulp eisen dat die de schade betaalt, net zoals een werkgever een ‘normale’ werknemer niet aansprakelijk kan stellen voor iets wat hij of zij per ongeluk kapot maakt.”
De WA-verzekering geeft ook geen dekking. “De verzekeraar zal oordelen dat de particulier als werkgever de hulp in huis had en dan geldt de particuliere WA-verzekering niet,” aldus Van Kesteren.
Ook in situaties waarbij de hulp iets overkomt, dekt de WA-verzekering de schade niet. En dus draai je zelf voor de kosten op. “Als opdrachtgever moet je zorgen voor een veilige omgeving,” zegt Van Kesteren. “Dus heb je een vreselijk oud huishoudtrapje dat uit elkaar valt terwijl de hulp de ramen staat te zemen, dan ben je als opdrachtgever aansprakelijk.”
Van Kesteren raadt aan om vóór het inhuren van een schoonmaakhulp eerst te zoeken naar een WA-verzekering of inboedelverzekering met een clausule die dergelijke schades wel dekt.